El proper diumenge 11 de juny en el marc de la Setmana Natura la Reserva Natural de Sebes organitzarà una jornada de voluntariat ambiental en un dels tancats de pastura dels cavalls de la Camarga dintre de l'aiguamoll.

La pastura amb cavalls amb herbívors adaptats és una eina de gestió àmpliament emprada en zones d’aiguamolls arreu d’Europa. Ja en els primers projectes per gestionar la Reserva Natural de Sebes, l’any 1992, es plantejava poder obrir zones enmig el dens canyissar amb la pastura amb cavalls de la Camarga. Aquesta raça de cavalls està adaptada a pasturar i viure en zones humides i el seu maneig és relativament senzill quan es construeixen tancats i es delimiten zones amb pastor elèctric.

L’any 2001 es portaven els tres primers cavalls de la Camarga a la Reserva de Sebes, provinents del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Posteriorment es portarien altres exemplars i ja criarien en aquest aiguamoll. En tot moment però el projecte de conservació associat s’ha dut a terme amb un control rigorós de superfícies pasturades, evolució de la vegetació, etc. Aquest control permet tenir dades de la seva evolució d’ençà els seus inicis i és un referent arreu del país. S’està pendent de la publicació d’un manual i recull fotogràfic que serà una referència en la gestió de zones humides mitjançant la pastura.

Fruit d’aquests seguiments exhaustius s’han detectat espècies de vegetació rares o molt rares a Catalunya que es mantenen gràcies a la pastura controlada amb cavalls. Però alhora s’han detectat espècies invasores que poden condicionar el futur del projecte. És el cas de Xantium echinatum que arriba en forma de llavors amb les crescudes del riu i que s’estén per les zones dels tancats de pastura. L’impacte d’aquesta planta és doble: ocupa extensions que treu a altres espècies autòctones, i les seves llavors quan s’assequen s’enganxen a les crineres dels cavalls, afavorint la dispersió però alhora provocant danys als seus ulls. Aquestes plantes, al mes de juny, estan en el moment òptim per poder ser arrencades manualment sense alliberar les seves llavors. Fer-ho requereix d’un gran nombre de voluntaris per poder treure-les de la zona d’aiguamolls. L’acció s’emmarca en el Programa de Pastura de la Reserva de Sebes.

Comptarem en la presència de l'actriu Marina Comas i Oller, que apadrinarà l'acte. Actriu que segur que coneixeu ja que va interpretar el personatge de la Núria a la pel·lícula "pà negre", interpretació que li va merèixer el Premi Goya a l'actriu revelació a l'edició de 2011 i el Premis Gaudí a la millor actriu secundària.

Més informació i inscripcions:
http://www.setmananatura.cat/activitat/pasturant-amb-els-cavalls-de-la-camarga/

Vols conèixer els altres padrins de la setmana? Fes un cop d'ull al vídeo

               

Galeria

Multimèdia